diumenge, 23 d’abril del 2017

Tres lectures sobre Joan Fuster per Sant Jordi


Enguany se celebra l'any Fuster, ja que en 2017 fa 25 anys que va traspassar l'escriptor de Sueca, l'historiador de la llengua catalana, com se'l va arribar a anomenar. Joan Fuster va ser un dels intel·lectuals europeus més importants del segle XX, injustament tractat a la seva pròpia terra. A més, és considerat com el principal ideòleg del concepte modern de Països Catalans.

És per això que, en el marc de la campanya d'Enllaçats per la Llengua: "Sant Jordi: llengua normalitzada, literatura sense fronteres" hem triat per la Diada de Sant Jordi d'enguany tres lectures sobre Fuster, estrenades de fa ben poc.

Bona Diada i gaudir de la lectura!






A Fuster per a ociosos, el periodista i escriptor Xavier Aliaga ha realitzat una brillant tasca per condensar la mirada única que atresorava el mestre de Sueca. Literatura, futbol, creació, festes, llengua, rock, poesia, país, joventut, pintura, filosofia o, per descomptat, política, conformen aquesta original antologia concebuda a còpia de fragments com flamerades.












“Escrits contra el silenci“, de Toni Mollà, segon volum de la col·lecció Literatura de Vincle Editorial, realitzat per la productora audiovisual Bon Dia Comunicació.

L’obra és una petita falca contra el silenci a què ha estat sotmesa l’obra de Fuster i una reivindicació del seu llegat intel·lectual i, especialment, de l’obra de contingut més cívic. La primera part –“A propòsit de Joan Fuster” – la conformen articles dedicats a Joan Fuster i la seua obra. La segona –“A propòsit de l’obra cívica de Joan Fuster” – recull textos sobre la forma d’entendre Toni Mollà el propi país a partir d’una manera de mirar que va aprendre, segons confessa, llegint i escoltant Joan Fuster.





El pensament i l'acció. De Marx a Gramsci en Joan Fuster
Autors: Ferran Archilés, Jaume Lloret, Joaquim Carlos Noguera,
Giaime Pala i Antoni Rico


El pensament i l'acció. De Marx a Gramsci en Joan Fuster té la intenció d'aproximar el lector a la influència que el pensament marxista, i especialment el gramscià, tingué en les reflexions de l'escriptor de Sueca. No és casual que Edicions El Jonc dediqui un llibre a aquest tema, ja que tant Fuster com Gramsci han estat dos referents fonamentals per a l'esquerra dels Països Catalans. La proposta nacional del primer i la reformulació del marxisme per part del segon marcaren, sense cap mena de dubte, les línies tàctiques i estratègiques de les diferents cultures polítiques dels nostres països.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada