dijous, 8 de març de 2012

Catalunya Nord i l'Alguer; una de freda i altra de calenta

Dues són les notícies dels darrers dies sobre aquests dos territoris dels Països Catalans, sens dubte els dos llocs on la llengua i cultura catalanes corren més perill i l'ús del català arriba als seus límits més deficitaris.

L'escola catalana de Càldegues (La Guingueta d'Ix/Alta Cerdanya) tancarà les seves portes tot just acabi el curs actual, pels volts de juny. Una de les set bressoles en funcionament a la Catalunya Nord deixarà d'existir, deixant encra més orfe el català al nord de les alberes. La crisi econòmica, les retallades en les subvencions per part dels ajuntaments i de la Generalitat i altres qüestions internes han obligat a prendre aquesta dolorosa decissió a la direcció de la Bressola. Una autèntica llàstima, una llum que s'apaga, un pont menys que ens uneix com a poble, encara que fos un pont petit.

 http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/515436-tanca-la-bressola-de-lalta-cerdanya.html
Per altra banda, tot creuant el mar mediterrani trobem una notícia positiva que ens arriba des de l'Alguer. Es tracta de l'emissió des del passat dia 26 de febrer d'un programa cultural en llengua catalana a la ciutat sarda, dintre de l'emissora Radio Onda Stereo. El programa és setmanal i té una hora de durada. Se'n di'Onda algueresa' i és conduit per l'alguerès Miquel Serra, ademés de comptar amb els suport de l'Espai LLull a l'ALguer i de l'administració sarda, segons informa el Directe.cat. 

No cal dir que trobo més important i trascendent per la nostra llengua i el nostre poble el tancament de la Bressola, però valorem l'entrada del català a la radio algueresa en la seva justa mesura, com un símbol de la ressitència de la nostra cultura a desaparèixer, a despit de que molta gent està interessada a fer-ho possible.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada