diumenge, 5 de febrer de 2012

La flama de la llengua catalana; del Conflent a Montserrat passant per la PlanaLa Renovació de la Flama de la llengua catalana d'enguany ja està en marxa, de la qual se n'encarregarà el Centre Excursionista de Castelló, que ja ha rebut la Flama encesa a Prada de Conflent davant la tomba de Pompeu Fabra, i que compartirà amb diversos indrets del País Valencià abans de traslladar-la el pròxim dia 19-02 al Monestir de Montserrat.Podeu seguir totes les novetats i actes sobre la Flama en el següent blog fet per a l'ocasió.

Aquí una miqueta d'història:


21 de desembre de 1932
A la seu de la Societat Castellonenca de Cultura, proclamació de les Normes de Castelló, la versió valenciana de la normativització, obra de l’Institut d’Estudis Catalans, que va conduir Pompeu Fabra. Un dels promotors de les Normes, Gaetà Huguet Segarra, fundaria l’any següent, el Centre Excursionista Castellonenc, un precedent de l’actual.

21 d’octubre de 1962
El Centre Excursionista de Castelló organitza, conjuntament amb la Joventut del Rat Penat, el III Aplec de la Joventut del País Valencià.

Agost de 1968
El Centre Excursionista de Castelló dedica la XIII Acampada Social de Penyagolosa en homenatge a Pompeu Fabra, que va demostrar que «per damunt de les imposicions administratives [...] només hi havia un sol poble, una sola llengua i unes soles idees expressades per eixa llengua: el català del Principat, de les Illes, del País Valencià» (Crida del Centre Excursionista a la XIII Acampada).

Juny de 1973
En la crida a les fogueres de sant Joan, el Centre Excursionista de Castelló proclama que hi participa «renovant en aquest acte una tradició del nostre poble, encenent les fogueres la vespra de la Diada de Sant Joan. Des de Salses fins a Guardamar, el Rosselló, el Principat, el País Valencià i les Illes –en tot l’àmbit dels nostres Països–es celebra aquesta tradicional festa».

13-26 de setembre de 1976
Castelló de la Plana i Vila-real acullen les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra, l’única ocasió en què van baixar a terres valencianes.

25 d’abril de 1982
A la plaça de Bous, de Castelló, commemoració formidable del 50è aniversari de les Normes de Castelló.

Joan Fuster, parlament a Prada, davant la tomba de Pompeu Fabra,
el 7 de juliol de 1963
«També al País Valencià ha guanyat Pompeu Fabra la seua batalla», la de les Normes.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada