dijous, 23 de juny de 2011

[Descoberta catalana d'Amèrica] On comença la història i on acaba el marquèting?Ho reconec. Sóc un escèptic en el tema de la suposada catalanitat d'en Cristòfor Colom, i de la (també suposada) primerenca descoberta catalana d'Amèrica, que tot va lligat. En sóc escèptic però no hi nego que en tot aquest mar de confussió sobre la participació o no de la Corona d'Aragó en conquerir el nou món, poden haver-hi petits illots que han estat amagats fins fa res, de temps.
 No he llegit tant sobre el tema com per a tenir una opinió prou formada i contrastada, però tot s'ha de dir, els dos únics llibres que he llegit sobre el tema, de l'il·lustre Jordi Bilbeny, me'ls he devorat, molt interessants i amb unes citacions de textos prou explícites. Són els dos últims que ha publicat i els que m'han induit a publicar aquest article de reflexió.

Tot i així continuo conreant els meus dubtes sobre el tema, perquè puc entendre la censura impulsada des dels resorts del poder monàrquic hispànic, molt castellanitzant, per tal d'amagar la participació catalana a Amèrica, però no així la gairebé nul·la consciència crítica de la majoria dels historiadors catalans respecte la versió oficial espanyola.

No obstant, ja no parlem només de Jordi Bilbeny; historiadors estrangers com Luis Ulloa o d'aquí com Ferran Soldevila varen corroborar una major participació catalana a la conquesta del nou continent, atribuint-li una importància en els primers fets col·lonitzadors prou remarcable, com la ingent tasca evanglitzadora del clergat, l'ajut econòmic o les nombroses mans catalanes (i en general de la Corona d'Aragó) que hi deixaren emprenta.

Avui dia, i sempre a l'entorn de l'investigador arenyenc, trobem una extensa prole que ha creat un bon mercat cultural, induint al consum i a l'interès pel tema al voltant d'un Colom català, d'una conquesta catalana, de la partida de l'expedició del port de Pals, etc. Res no és baldès;  visites guiades a monuments, reconstruccions històriques, productes de merxandatge, representacions dramatitzades, documentals, films, publicacions, pàgines web, associacions, etc. Tot això ha anat creant un brou de cultiu propici per a l'especulació històrica, o història-ficció en funció d'uns interessos econòmics i ideològics. Tot això, però, no treu la versemblança de certes asseveracions però sí que li treu l'essencial rigor històric, encara que aquest últim sigui més avorrit.

Sens dubte un tema que seguirà cuejant prou a mitjà termini. Si amb això treiem l'entrellat de tot plegat o no ja són figues d'un altre paner, però anirem ben distrets... 

Deixo un text d'en Jordi Bilbeny, de qui si no, un dels molts que es poden veure a la seva pàgina web. Aquest és sobre "El tercer viatge de Colom i Catalunya".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada