dimarts, 23 d’agost del 2011

Cent anys. El valor de les paraules.


Ahir va fer cent anys del naixement d'Enric Valor (Castalla, l'Alcoià, 1911 - València, 2000). Gramàtic, lexicòleg, rondallista i novel·lista. Sense ésser un gran coneixedor d'aquesta figura, em sumo a l'homenatge que la xarxa d'internet l'està fent, i així aporto el meu gra de sorra per a la recuperació de la memòria de l'obra d'un home que va fer molt per a la normalització del valencià, el català de tots com ell deia. Un home compromès amb la llengua, cultura i la identitat del País Valencià. Un home compromès amb el valencianisme, amb els valors republicans, progressistes i amb la defensa dels Països Catalans.
Deixo aquí el seu discurs d'investidura com a doctor Honoris Causa, on diu coses més que interessants i on queda palès la seva lluita per imposar la normativa fabriana a casa seva, l'amistat amb figures cabdals del valencianisme i la filologia d'aleshores, com Carles Salvador o Sanchis Guarner, i la vocació patriòtica que li feu implicar-se en projectes polítics a més a més de la seva tasca cultural:



Per acabar una imatge curiosa de l'obra d'Enric Valor, una publicació en castellà que segons explica hagué d'anomenar "Curso de lengua valenciana", per esquivar els censors de l'època però, això sí, va poder mostrar a la portada el mapa lingüístic de les terres on es parlada la llegua dels valencians. Tot plegat va quedar una portada curiosa per a la història.

1 comentari: