dissabte, 28 de febrer del 2015

La dignitat de la llengua al sud, qüestió de país (i de països) [Verkami d'El Tempir]

Moltes voltes gent d'arreu el territori diu defensar la idea i concepte de Països Catalans. Aquesta apologia de la "nació completa", però, en molts casos es redueix a l'ús d'eslògans i mapes que fan de molt bon veure però sense aprofundir-ne en la matèria, amb una idea vaga de la realitat de les diferents comarques de parla catalana.

Aquest és el cas del sud valencià, terra inhòspita per a molta gent, i que alhora és una peça molt important quant a la salut de la llengua i cultura catalanes.
Una terra amb una problemàtica social i lingüística extraordinària, però plena de gent i d'inciatives entusiastes que ajuden a dignificar i normalitzar la llengua pròpia, el valencià, que tan poc se'l cuiden les institucions que haurien de vetlar per la seva valorització. La forta immigració castellanoparlant rebuda de fa anys, la insuficient presència a l'escola del català o la desvertebració del País Valencià (amb la consegüent rivalitat "provincial") fan que la situació sociolingüística del migjorn valencià (amb ciutats tan importants com Alacant o Elx), sigui una de les més complexes dels Països Catalans.

És en aquest context, sense oblidar la tasca d'altres col·lectius, que situem una entitat com l'Associació Cívica per la Llengua El Tempir, que porta dècades fent una fantàstica feina en defensa de la llengua catalana des d'Elx i enfocada, sobretot, a les comarques més meriodionals del País Valencià però abocats a tot el país i a enfortir els lligams amb tot el domini lingüístic.
El Tempir, membre de la Federació d'Escola Valenciana, de la xarxa d'entitats del País Valencià i de la Plataforma Enllaçats per la Llengua entre d'altres, cerca des del treball en xarxa aconseguir d'apropar la gent al valencià des de la naturalitat i el desacomplexament. Activitats com la Trobada d'escoles en valencià, projecció de films en la nostra llengua, campanyes en foment de la llengua, presentacions de llibres i d'altres així ho demostren.

Recentment aquest col·lectiu ha llençat una ambiciosa campanya de micromecenatge: Tu fas Premi. Tu fas El Tempir, que cerca d'aconseguir a Verkami la xifra de 13000 euros per tal de recuperar un Premi literari de prestigi a la ciutat d'Elx (Antoni Bru), que l'actual govern del PP va aconseguir de descafeïnar, i d'ampliar la campanya viral de "M'agrada el valencià", per a què pugui recórrer tot el territori valencià fomentant en positiu l'us del valencià a escoles i entitats.


Ambdós iniciatives contrubuirien, en bona manera, a la tasca de normalització i valorització de la llengua al sud, i tota la catalanitat en general perquè, tornant al principi, la sort de la llengua s'hi juga a Barcelona, Perpinyà o l'Alguer, però també a Elx i tot el migjorn valencià i del domini lingüístic, ja que aquesta part dels Països Catalans és una baula clau pel futur del sentiment de catalanitat (valencianitat) i d'arrelament a la terra de tota la comunitat.
Perquè fer Països Catalans és conèixer pam a pam el territori, és defensar la llengua arreu de la nació i és, també, donar suport a iniciatives com la d'El Tempir en benefici de tots i totes.

Per uns Països Catalans reals més enllà dels eslògans i mapes, fem costat al sud.
TU FAS PREMI. TU FAS EL TEMPIR. Col·labora!

Òscar Adamuz
Acció Cultural Països Catalans

Per a saber-ne més:

"Qui és Antoni Bru?"_ Joan Carles Martí Casanova (escriptor i ex-president d'El Tempir)

Entrevista de Ràdio Puçol transcrita per ExLL a Josep E.Escribano (president El Tempir)

"Som sud. Som valencians"_Josep Enric Escribano a la Veu del País Valencià

Pàgina Verkami El Tempir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada